Charakteristika: Patrí do skupiny bielo sfarbených pečiarok, ktorým po poranení žltne klobúk, nie však dužina v báze hlúbika. Tieto, navzájom veľmi podobné druhy majú spoločný znak – voňajú príjemne po aníze. Pečiarka ovčia – Agaricus arvensis, rastie hlavne v ihličnatých lesoch pod smrekmi, menej často v listnatých lesoch, záhradách a na lúkach. Je to výborná jedlá huba.
Mikroskopické znaky: Výtrusy sú 7-8 × 4,5-5 µm veľké, elipsoidné.
Podobné druhy: Bielo sfarbené a na klobúku žltnúce pečiarky s anízovou vôňou sú si veľmi podobné. Pečiarka ovčia - Agaricus arvensis má len veľmi mierne rozšírenú bázu hlúbika, čím sa líši od pečiarky hájovej – Agaricus silvicola, ktorej báza hlúbika býva zreteľne zhrubnutá a má aj menšie výtrusy, nepresahujúce dĺžku 6 µm. Ján Červenka |