Opis: Veľký, rozložitý ker. Má hranaté konáriky a žlté kvety v okolíkoch kvitnú ešte pred olistením. Plody sú podlhovasté, karmínovočervené súdkovité kôstkovice, jedlé. Rastú vo zväzočkoch alebo jednotlivo. Rozšírenie: Európsky druh citlivý na neskoré mrazy, nenáročný na vlahu. Rastie na suchých, slnečných lesostepných stráňach, vo svetlých lesoch ale i v suchších lužných lesoch. Vysádza sa v parkoch a záhradách. Použitie, liečivé účinky: Jeho rodový názov je odvodený od „cornu“ – roh , vo vzťahu k tvrdému, žltkastému drevu, ktoré malo využitie v rezbárstve. Je jednou z prvých jarných medonosných rastlín. Kôra obsahuje horký kornín, triesloviny, pektín, jablčnan vápenatý a iné. Odvar sa používa pri žalúdočných a črevných chorobách. Oveľa pestrejšie použitie majú plody dozrievajúce v septembri. Obsahujú veľa cukrov, vitamín C, ovocné kyseliny a farbivá. Sú vhodné na výrobu sirupov, kompótov i na priamu konzumáciu. Ohrozenie: Síce nie je ohodnotený žiadnou kategóriou ohrozenia, patrí ku zákonom chráneným drevinám. Kvitne: III.-IV. text: Eva Sitášová, Mário Duchoň |