Rýdziky (Lactarius) patria do čeľade plávkovité (Russulaceae). Spolu s plávkami majú tú vlastnosť, že ich dužina je lámavá, zložená z guľovitých buniek, takže pletivo sa dá vylomiť ako dužina z jablka a netrhá sa po vláknach. Rýdziky, na rozdiel od plávok, ktoré majú upchaté mliečnice, produkujú mlieko rôznej farby a to je najhojnejšie najmä v pletive klobúka a lupeňov. Niekedy sa môže zdať, že plodnice žiadne mlieko nemajú, no tento stav je spôsobený tým, že sú buď dehydratované, rastúce za suchého počasia, prípadne sú už staršie, preto je treba všímať si mlieko na mladších plodniciach, ak sú k dispozícii.
Foto: Jaroslav Malý
V prvom rade treba rozlišovať farbu mlieka hneď po poranení dužiny a po určitom čase. Toto sfarbenie sa totiž môže veľmi líšiť. Na základe tohto poznatku možno rod Lactarius rozdeliť na nasledovné druhy:
- tie, ktorých mlieko nemení farbu po určitom čase ani po zaschnutí - druhy, ktorých mlieko po určitom čase alebo zasychaním mení farbu
V literatúre sú popísané rôzne farebné odtiene mlieka rýdzikov a tu sú tie základné kombinácie farebných znakov, vrátane použitia chemických činidiel:
- bezfarebné - vodnato belavé - biele alebo belavé - biele, na vzduchu žltnúce - biele, na vzduchu fialovejúce - biele, slabo až výrazne žltnúce s KOH - biele, jemne ružovejúce - biele, červenejúce len pri kontakte s dužinou - biele, po chvíli mrkvovočervené - biele, na vzduchu po čase hnedoružové - biele, po čase alebo zasychaním sivozelenejúce - biele, sivejúce - biele, jemne až výrazne fialové s formolom - mrkvovočervené - mrkvovočervené, po čase vínovočervené - krvavočervené
U rýdzikov si treba všímať aj chuť, ktorá môže byť mierna, sladkastá, horkastá, horká, ostrá alebo iná (napr. nepríjemná). Vôňa môže byť tiež rôzna, od ťažko určiteľnej, nevýraznej, nepríjemnej až po kokosovú alebo haringovú.
Ako vidno, farba, chuť a vôňa tvoria u rýdzikov širokú paletu kombinácií znakov. Žiaľ, veľakrát sa na ne v teréne zabúda, čo je na škodu, pretože po príchode domov už veľakrát nemožno tieto znaky zaznamenať, pritom môžu výrazne pomôcť pri určení konkrétneho zberu. Ján Červenka |