Opis: Dvojdomý, poliehavý ker, dožíva sa len 30 rokov. Jednoročné konáriky sú zelenohnedé až žltohnedé, lysavejúce. Listová stopka 1 - 2 cm dlhá. Listová čepeľ výrazne žilnatá, elipsovitá až takmer okrúhla 2 - 5 cm dlhá, 1.5 - 4 cm široká, na líci tmavozelená, na rube zamlada striebristo chlpatá neskôr lysá a sivozelená. Dlhostopkaté jahňady asi 2 cm dlhé. Podporné listene hrzavkasté, obrátene vajcovité. Plodom sú chlpaté tobolky.
Rozšírenie: Severoeurópsky druh ostrovčekovite rozšírený aj v južnejších pohoriach, v subalpínskom až alpínskom stupni. Izolovaná lokalita je v Ázijskom pohorí Altaj. U nás rastie v Tatrách a v Malej Fatre.
Kvitnutie: VI. -VII.
Ohrozenie: VU - zraniteľný, zákonom chránený druh
text: Mário Duchoň
Taxonomický zdroj: -
Aktualizované: —, 04.03.2026 21:08

