Opis: Do 40 cm vysoká, jednoročná až dvojročná bylina. Stonka je priama, v hornej časti rozkonárená, chlpatá. Listy sú kopijovité, sediace, na okrajoch vlnovito prehýbané, drobno zúbkaté. Prízemné listy sú v čase kvitnutia odumreté. Kvety sú usporiadané v koncových hlávkach širokých v priemere 1 - 3 cm. Plodom je guľovitá tobolka.
Rozšírenie: Európa (okrem časti Balkánu na juhu a so severnou hranicou na pobaltí), severná Afrika, zavlečený do Severnej Ameriky. Rastie na výslnných, chudobných pasienkoch, lúkach, lesných okrajoch, skalnatých svahoch od nížin do podhoria na piesčitých, kyslých pôdach.
Kvitnutie: VI. - IX.
Ohrozenie: Menej ohrozený druh (LR)
text: Mário Duchoň
Zdroj: -
Aktualizované: —, 04.03.2026 21:08


