Opis: Klobúk 40-150 (-170) mm široký, polguľovitý, plocho klenutý, na mäsovočervenom alebo olivovookrovom, červeno škvrnitom podklade pokrytý sivohnedastými útržkami čiastočnej plachtičky, ktoré niekedy miznú, na okraji hladký alebo len jemne ryhovaný, hladký, za vlhka klzký. Lupene až 10 mm široké, vystriedané, husté, biele až krémové, pri hlúbiku takmer voľné, na ostrí často červeno škvrnité. Hlúbik 60-150 (-220) mm dlhý a 15-40 mm hrubý, valcovitý, naspodu hľuzovito zhrubnutý, v hornej časti s nápadným vysokým a zreteľne ryhovaným prsteňom, na belavom podklade výrazne mäsovočerveno vláknitý, v hornej časti bledší, nad prsteňom s potrhanými červenohnedými zónami, plný, v starobe vatovito vypchatý, pevný. Dužina biela, pod pokožkou klobúka jemne mäsovočervená, na vzduchu pomaly ružovejúca, za surova s nenápadnou vôňou. Výtrusný prach biely. Výtrusy 7,5-10,5 × 5,5-7 µm, široko elipsoidné, hladké, bezfarebné.
Praktický význam: Je to vynikajúca jedlá huba, vhodná najmä na dusenie a vyprážanie. Mladé plodnice sa môžu nakladať do octového nálevu. Na sušenie sa nehodí.
Liečivé účinky: Nie sú známe.
Ekologický význam: Je to mykorízna huba.
Výskyt: Rastie hojne od mája do novembra v listnatých a ihličnatých lesoch, najmä pod bukmi, dubmi, jedľami, borovicami a gaštanom jedlým, často v bohatých skupinách.
Rozšírenie: Známa je zo Severnej Ameriky (Kanada, Mexiko, U. S. A.), Strednej Ameriky (Kostarika), Európy (Andorra, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Veľká Británia), Ázie (Japonsko, Južná Kórea) a Austrálie (Austrália).
Zámena: Je možná s prudko jedovatou muchotrávkou tigrovanou - Amanita pantherina, ktorá však má hladký, neryhovaný prsteň a jej dužina zostáva biela, neružovie a tiež s jedlou, no málo chutnou muchotrávkou hrubou - Amanita excelsa, ktorá síce má ryhovaný prsteň, ale hlúbik je sivo šupinkatý a dužina nemení farbu do ružova.
Pôvod latinského názvu: Druhové meno „rubescens“ je utvorené zo slovesa „rubescere“, ktoré znamená červenať sa, pýriť sa.
Iné slovenské mená: muchotrávka ružová (1955)
Ľudové názvy: baglica, baglička, godola, karčenka, královica, kráľovka, masák, rompa, srnka, svákovka, židovka
autor: Ján Červenka posledná úprava: 9. 1. 2015 |