neprihlásený návštevník | webfilter: vypnutý |

vyhľadaj  

zobraziť všetky fotografie týždňa
Dolichomitus imperator
autor: Romana Plačková




WWW.PRE-NAKUPOVANIE.SK - Najbližšie predajne. Otváracie hodiny a kontaktné informácie vašich obľúbených predajní, obchodov alebo prevádzok. Vyhľadávanie na mape. Zoznam firiem. Mestá Slovenska.

Atlas cicavcov ( cicavce )

Spracoval: Viliam Ridzoň

prehľad NVD
vedecké radenieslovenské radenielen druhy s fotkouvšetky druhy
[A] - B - C - D - E - F - G - H - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V

 FOTOGRAFICKÝ URČOVACÍ KĽÚČ (zobrazí prehľad čeľadí)
Apodemus sylvaticus Linnaeus, 1758

ryšavka krovinná

 

Systém: Animalia - Chordata - Vertebrata - Mammalia
Rad: Rodentia
Čeľaď: Muridae (myšovité)
Rod: Apodemus

Popis: Tento malý hlodavec má hmotnosť od 14 do 40 g. Dĺžka tela je 7,7–11 cm, chvost je dlhý 7–11 cm. Hlava je malá s veľkými a výraznými očami, ucho je okrúhle. Zafarbenie srsti je žltohnedé niekedy hrdzavohnedé, od chrbta k bruchu je postupne belavšie. Na prsiach má zvyčajne žltú škvrnu, ktorá môže chýbať. Chvost je takmer holý a vždy kratší ako telo. Samica má 3 páry mliečnych bradaviek. Páry sa od februára do novembra, gravidita trvá 3 týždne. Tri až štyrikrát do roka máva priemerne 5 mláďat, ktoré nadája 2 týždne. Mláďatá sa osamostatňujú v 7–8 týždňoch. V prírode sa živý najmä rozličnými semenami klíčiacich semenáčov, púčikmi, listami rastlín a hubami, za vhodných podmienok konzumuje až 30–40 % hmyzu. Najme rôzne larvy v semenách i dospelý hmyz.

Výskyt a rozšírenie: Ryšavka obyčajná u nás patrí k najpočetnejším hlodavcom. Vyskytuje sa v takmer v celej Európe, európska a ázijská časť Mediteránu. V severnej Afrike len v pohorí Atlas. V Ázii súvise až po Irak. Ostrovčekovito obýva Altaj, Pamír, v Predhorí Himalájí Nepál, Afganistan a Irán. Najčastejšie obýva suchšie miesta, svetlé okraje lesov, krovín, polí, viníc a medze. Vie výborne liezť. Obýva dutiny stromov, alebo si stavia podzemné hniezda. V zime sa sťahuje do stohov a budov kde si robieva skrýše so zásobami. Aktívna je podvečer a v noci.

TOP FOTOGRAFIE (charakteristika druhu)


Marian Chlpek


Zmapovaný výskyt druhu - Slovenská republika
Legenda:

Kliknutím na konkrétny záznam (bodku), si zobrazíte podrobnosti o zmapovanom údaji. Prístup k údajom chránených druhov riešia administrátori.

- záznam má exsikát
- záznam bez exsikátu


Všetky fotografie druhu 1



Michal Lutonský

RE: [3]

- aspoň si myslím, že je to ono :)

Romana Plačková

RE: [4]

- byla totálně zmatená a nějak se z tama nemohla vymotat ... tak jsem toho využila....

Romana Plačková

RE: [2]



Peter Štefanovie

RE: [2]


Všetky fotografie druhu 1
Copyright © 2004-2012 FotoNet, všetky práva vyhradené. Optimalizované pre Mozilla Firefox.